De Noordelijke ATB Club is in het Noorden van het land één van de weinige clubs, die zich alleen focust op de mountainbikesport. De club is opgericht in 1993 en bestaat al meer dan 25 jaar. De club is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Wieler Unie (KNWU) en de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU).

De Noordelijke ATB Club houdt zich aan de gedragscodes van de NOC*NSF.

Sinds de oprichting van de club is het ledental fors gestegen. Ondanks dat menigeen in de veronderstelling was dat de mountainbikesport een tijdelijk gebeuren zou zijn en met de trend weer zou verdwijnen, kent de Noordelijke ATB Club de afgelopen jaren toch een stabiel ledental van rond de 250 leden. Vooral mensen van 20 tot 30 jaar voelen zich aangetrokken tot de sport. Desondanks is de leeftijdsvariatie divers en is er voor bijna iedereen plaats binnen de club.

De Noordelijke ATB Club heeft de laatste jaren bewust een actief beleid richting wedstrijd mountainbikers gevoerd, omdat dit over het algemeen de actieve kern van de club is. Daaruit voort is onder andere de internationaal bekende Mountainbike Topcompetitie in Norg gekomen. De Dutch Mountainbike Tour was in 2002 het sportieve toppunt van alle wedstrijden die de Noordelijke ATB Club georganiseerd heeft. Vanwege een schuivende tendens binnen de club naar het toeren, wordt vanaf eind 2002 een nieuw beleid gevoerd. Door het vormen van verschillende commissies is het de bedoeling dat de club meer activiteiten gaat organiseren om de leden te bedienen. Deze activiteiten kunnen variëren van toertochten, clubweekenden, clubkampioenschappen tot BBQ's, paintballen en een bezoek aan het pannenkoekenschip. Essentieel in dit nieuwe beleid is de input van de leden zelf. Concreet heeft de Noordelijke ATB Club dus faciliteiten voor zowel recreanten als wedstrijdmountainbikers.

Mountainbikers zijn over het algemeen 'self supporting'. De Noordelijke ATB Club is hierin een spil en zorgt voor communicatie tussen deze individuen. Een mountainbikeclub is niet te vergelijken met een voetbalvereniging. Het komt hiervoor aan op zelf initiatief. Er is ook geen clubhuis, maar een centraal punt waar regelmatig activiteiten georganiseerd worden en men samen komt. Dit is het bosgebied van de Langeloërduinen in Norg.

Wil je lid worden van de Noordelijke ATB Club, dan kun je hieronder meer informatie vinden over het lidmaatschap. Voor algemene vragen kun je mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vragen met een specifiek karakter kun je sturen naar de betreffende commissies of bestuursleden.